Nieuws

Homeopathie biedt mogelijk uitkomst bij premenstrueel spannings syndroom

In 2007/2008 is een pilot studie uitgevoerd naar de bruikbaarheid van een nieuw behandelschema voor de homeopathische behandeling van PMS. Hierin is gebleken dat het behandelschema geschikt is. In een groter vervolgonderzoek zal nu worden beoordeeld of behandeling van PMS volgens dit behandelschema leidt tot snelle en goede resultaten.

PMS/premenstruele klachten

Premenstruele klachten zijn lichamelijke of psychische klachten die telkens optreden voor de menstruatie, 70-80% van de vrouwen in de vruchtbare levensfase, heeft wel eens premenstruele klachten. Veel voorkomende verschijnselen zijn: somberheid, snel geÔrriteerd zijn, huilbuien, eetbuien, spierpijnen, rugpijn, hoofdpijn, opgezwollen gevoel, opgeblazen buik, gespannen borsten en gewichtstoename. Na het begin van de menstruatie verdwijnen de klachten als sneeuw voor de zon. Premenstruele klachten komen het meest voor bij vrouwen tussen 25 en 35 jaar. In ernstige gevallen spreekt men van Pre Menstrueel Spannings syndroom (PMS). Bij ongeveer 4 % van de vrouwen wordt de diagnose PMS gesteld.

Er is geen bevredigende reguliere behandeling voor PMS

Voor reguliere behandeling van PMS bestond er lange tijd niets anders dan hormonen, maar het effect daarvan is niet overtuigend aangetoond. Veel vrouwen hadden last van de bijwerkingen. Tegenwoordig worden medicijnen ingezet die ook wel bij depressies worden voorgeschreven, de zogenaamde SSRIís (Selective Serotonine Re-uptake Inhibitors). Deze kunnen enkele weken per cyclus worden ingenomen. Toch zijn er veel vrouwen die deze medicijnen liever niet willen nemen, of bij wie de klachten niet zo ernstig zijn dat de bijwerkingen opwegen tegen de positieve effecten. Voor deze vrouwen is homeopathie een veilig alternatief. Daarbij komt dat homeopathische behandeling zich richt op de hele mens, terwijl reguliere behandelingen er vaak op gericht zijn om afzonderlijke premenstruele symptomen te bestrijden.

Onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een onderzoeksgroep van artsen voor homeopathie is samenwerking met de Artsenvereniging voor homeopathie VHAN en het EMGO-instituut (Extra Muraal Geneeskundig Onderzoek) van het VU medisch centrum te Amsterdam. In het onderzoek wordt onder andere een patiŽntenvragenlijst gebruikt als hulpmiddel voor de arts om het best passende homeopathische geneesmiddel te selecteren.

Goed gekwalificeerde artsen

De behandelingen worden uitgevoerd door artsen voor homeopathie die allen lid zijn van de VHAN. De belangenvereniging Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland (KVHN) sponsort het onderzoek. Vrouwen die interesse hebben kunnen informatie opvragen bij het secretariaat van de Artsenvereniging voor homeopathie VHAN. Hierbij krijgt u tevens een overzicht van artsen die deelnemen aan het onderzoek.

Secretariaat VHAN: Tel. 0317-42.69.08, ma t/m do 9.00-15.00 uur, vr 9.00-14.00uur; E-mail: info@vhan.nl.

Meer informatie is te vinden op www.HomeopathiePMS.nl

Dokter Van Tilborgh behoort tot het onderzoeksteam en is ťťn van de artsen bij wie u een afspraak kunt maken indien u wilt deelnemen aan het onderzoek.