Hoe gaat een homeopathisch arts te werk als een patiënt op consult komt? Lees verder...

Veel mensen weten niet wat het verschil is tussen een arts voor homeopathie en een homeopaat. Op het eerste gezicht lijkt het niet belangrijk, maar het kan uiteindelijk grote gevolgen hebben. Lees verder...

Veel mensen denken dat homeopathische medicijnen altijd plantaardig zijn, klopt dit eigenlijk wel?

Homeopathische middelen worden meestal inwendig gebruikt in de vorm van druppels, korrels (granulen) of tabletten, maar er zijn ook middelen voor uitwendig gebruik zoals oogdruppels of zalf.

Bij het gebruiken van homeopathische medicijnen wordt aangeraden om geen pepermunt/mint/menthol te gebruiken. Denk hierbij ook aan tandpasta. Indien dit advies genegeerd wordt is het mogelijk dat het homeopathische medicijn niet het gewenste effect heeft.

Zeer uiteenlopende stoffen worden gebruikt om homeopathische middelen van te maken, de meeste zijn plantaardig, maar ook dieren (o.a. honingbijen) en dierlijke producten (b.v. slangengif), mineralen en metalen worden toegepast.

Deze stoffen worden op een speciale manier verdund en geschud (het potentiëren van een middel), waardoor een eventuele giftige werking verdwijnt en de geneeskrachtige werking versterkt wordt.

Hoe vaak een middel moet worden gebruikt is afhankelijk van de sterkte van de verdunning (de potentie). De potentie van een middel wordt wordt aangegeven door een letter, meestal D, C of K en een getal, b.v. 3, 6, 30 of 200.

Gebruik liever geen metalen voorwerpen (bijv. lepels) om homeopathische middelen toe te dienen of te bewaren, kies plastic, glas of porselein. Bewaar homeopathische medicijnen op een droge, donkere plaats en niet in de buurt van sterk geurende stoffen, zoals zeep, parfum of kruiden. Laat homeopathische korrels of tabletten niet met de huid in contact komen voordat u ze inneemt, tenzij de tabletten voorzien zijn van een speciale coating (laagje).

 top